Kam by Putin emigroval v prípade pádu režimu? Saudská Arábia vyzerá sľubne

Kam by Putin emigroval v prípade pádu režimu? Saudská Arábia vyzerá sľubne

Keď ruský prezident Vladimir Putin vo februári rozpútal brutálnu vojnu na Ukrajine, vystavil seba a svojich verných podporovateľov trestnému stíhaniu za vojnové zločiny. Vzhľadom na to, že Kremeľ čoraz viac čelí domácej kritike za sériu neúspechov, ktoré utrpel na ukrajinskom fronte, Putin určite zvažuje stratégiu odchodu. Existuje však len málo krajín, kam by sa mohol bez obáv uchýliť.

„Už len jeho účasť na zverstvách v Buche by pravdepodobne stačila na doživotný trest, ak by Medzinárodný trestný súd dostal páchateľov do rúk,“ hovorí Christine Van den Wyngaertová, ktorá predtým pôsobila ako sudkyňa tribunálu v Haagu a teraz tam pôsobí ako poradkyňa.

Mesto Bucha sa na jar stalo symbolom ruskej beštiality na Ukrajine. Okupanti sa z oblasti stiahli koncom marca a odtiaľ sa začali objavovať správy o masakroch civilistov ruskou armádou a nálezoch masových hrobov. Moskva popiera, že by útočila na civilné ciele, hoci Ukrajinci takmer denne hlásia zásahy na civilné domy, autá a nemocnice.

Putinovým snom je, samozrejme, podľa časopisu Politico, aby ho jedného dňa v Kremli vystriedal priateľský nástupca, ktorý mu umožní žiť v jednom z jeho palácov v Rusku. Veď Putin udelil imunitu svojmu predchodcovi Borisovi Jeľcinovi a jeho rodine hneď po nástupe k moci.

Ak sa však situácia v Rusku pre Putina zhorší natoľko, že ho dokonca poprední ruskí predstavitelia obviňujú zo smrti desaťtisícov ľudí na Ukrajine, kam by mohol utiecť človek v jeho postavení? „Jeho právnici by pravdepodobne odporučili, aby išiel do krajiny, ktorá nepodpísala štatút Medzinárodného trestného súdu a ktorá by veľmi váhala s jeho vydaním,“ domnieva sa Wyngaert.

Viac info na idnes.cz

0Shares
Správy Svet