Napriek návšteve von der Leyenovej premiér Orbán odmietol podporiť sankcie voči Rusku

Napriek návšteve von der Leyenovej premiér Orbán odmietol podporiť sankcie voči Rusku

Navrhované ruské energetické sankcie sa rovnajú „zhodeniu jadrovej bomby na maďarskú ekonomiku“, povedala maďarská vláda šéfovi Európskej komisie.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok krátko navštívila Budapešť v snahe presvedčiť premiéra Viktora Orbána, aby podporil šiesty sankčný balík EÚ voči Rusku.

Zatiaľ čo fotografie zverejnené po pracovnej večeri v kancelárii maďarského premiéra v Budapešti ukazujú, že obaja lídri sa usmievajú, všetky znaky poukazujú na nie tak priateľské stretnutie. Po prvé, obaja nemali spoločnú tlačovú konferenciu ani neponúkali spoločné vyhlásenia pre tlač.

Zo strany hostiteľov minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó poskytol krátky rozhovor zo stretnutia vo videu zverejnenom na jeho facebookovej stránke, zatiaľ čo von der Leyenová zhrnula stretnutie v Budapešti. 

„Dodávky energie v Maďarsku sú bezpečné, ale prijatie tohto sankčného balíka by zničilo našu energetickú bezpečnosť, pretože by nebolo možné získať množstvo ropy potrebnej na prevádzku Maďarska a maďarskej ekonomiky, ak vstúpi do platnosti,“ zdôraznil šéf ministerstva.

„Nemôžeme dovoliť maďarskému ľudu, aby zaplatil cenu tejto vojny,“ dodal.

Szijjártó tiež informoval, že von der Leyenová bola počas večerného stretnutia podrobne informovaná o účinkoch a problémoch, ktorým Maďarsko čelí.

„Požiadali sme, aby sa tieto problémy zvážili. Pokiaľ Európska komisia neponúkne riešenie týchto problémov, Maďarsko nebude schopné podporiť sankčný balík, pretože v tejto podobe bez návrhov riešení bude tento balík predstavovať atómovú bombu zhodenú na maďarskú ekonomiku,“ povedal Szijjártó.

Von der Leyenovej lakonický tweet len uviedol, že diskusia s Orbánom bola „užitočná na objasnenie otázok týkajúcich sa sankcií a energetickej bezpečnosti.

„Dosiahli sme pokrok, ale je potrebná ďalšia práca. Zvolám VC s regionálnymi aktérmi, aby som posilnila regionálnu spoluprácu v oblasti ropnej infraštruktúry,“ dodala.

0Shares
Správy Svet