Nemecko zavalené migrantmi, 12 zo 16 spolkových krajín začína blokovať utečencov

Nemecko zavalené migrantmi, 12 zo 16 spolkových krajín začína blokovať utečencov

Aj keď nemecká ľavicová federálna vláda argumentuje potrebou väčšieho prisťahovalectva, realita v teréne v spolkových krajinách krajiny predstavuje úplne iný obraz. Keďže Nemecko je v súčasnosti zaplavené veľkým množstvom utečencov z vojny na Ukrajine spolu s dramatickým nárastom migrantov z Afriky a Blízkeho východu, 12 zo 16 spolkových krajín Nemecka blokuje ďalší príjem utečencov a tvrdí, že už nemajú žiadnu kapacitu na to, aby absorbovali ďalších nových prisťahovalcov.

Nemecké štáty, ktoré zatvorili svoje dvere pred utečencami, poukazujú na napäté služby vrátane materských škôl a škôl; bývanie však predstavuje možno najväčšiu výzvu. Jednoducho nie je dostatok prístreškov a domovov na umiestnenie obrovských vĺn ľudí, pričom štáty ako Bádensko-Württembersko zaznamenali viac príchodov ako počas migračnej krízy v rokoch 2015 – 2016.

„Na pozadí vysokých prístupových čísel 12 štátov v súčasnosti aktivovalo blok v počiatočnom distribučnom systéme,“ uviedla v sobotu hovorkyňa spolkového ministerstva vnútra pre noviny nemeckej mediálnej siete RND.

„Zaťaženie federálnych štátov vyplýva z úteku z Ukrajiny a všeobecnej migrácie,“ uviedla hovorkyňa. „V súčasnosti sa zvyšuje aj počet migrantov na balkánskej trase.“

Odhaduje sa, že z Ukrajiny utieklo do Nemecka 980 000 ľudí a zatiaľ čo federálna vláda odovzdala týchto utečencov federálnym štátom, teraz sa obracajú na vládu a žiadajú ukončenie tokov. V súčasnosti nemecko každý deň vstupuje do krajiny v priemere 875 ukrajinských utečencov. Ako už predtým informoval portál Remix News, nemecké štáty tiež čelia extrémnej záťaži v dôsledku prílevu neeurópskych migrantov po balkánskej trase a uniknutá správa odhalila, že nelegálne prisťahovalectvo sa tento rok zvýšilo o 47 percent.

„V Bavorsku sa možnosti ubytovania pre žiadateľov o azyl čoraz viac využívajú na kapacitu, ale Bavorsko je v súčasnosti stále vnímavé,“ povedal pre redakčnú sieť Nemecko (RND). „V útulkoch je však stále veľa Ukrajincov, ktorí utiekli do Nemecka v prvých mesiacoch po vypuknutí vojny. Nová federálna vláda masívne tlačila prijímacie programy na kapacitné prekážky.“

Herrmann teraz kritizuje postoj ľavicovej vlády pred migráciou a hovorí: „Nemôže to byť tak, že federálna vláda prijme čoraz viac ľudí, ale potom nechá štáty na pokoji, aby sa s týmito úlohami vyrovnali.“

Vládnuca nemecká vláda už dlho obhajuje programy na liberalizáciu prisťahovalectva vrátane amnestie pre 100 000 nelegálnych prisťahovalcov, rýchlejší proces naturalizácie a výzvy na zvýšenie prisťahovalectva o 500 000 ročne na podporu požiadaviek nemeckých zamestnávateľov. Údaje však ukazujú, že migranti, ktorí sa už nachádzajú v Nemecku, sú nedostatočne integrovaní, páchajú neprimerané množstvo závažných trestných činov, vyžadujú si desiatky miliárd zo štátneho financovania a vyznačujú sa mimoriadne vysokou mierou nezamestnanosti.

Práve v roku 2021 nemeckí politici z celej krajiny vyzývali na prijatie ďalších utečencov pod hashtagom Twitter #WirHabenPlatz, čo v preklade znamená „Máme priestor“ v angličtine, trend, ktorý v tom čase pokrýval Remix News. Len o rok neskôr však štáty v podstate tvrdia, že nemajú priestor na radikálny obrat o 180 stupňov.

Bavorský minister vnútra teraz varuje, že jeho štátu hrozí, že bude „ohromený“.

„Začatie nového prijímacieho programu pre miestnych pracovníkov z Afganistanu alebo prijímanie ďalších utečencov z Talianska a ďalších štátov vonkajších hraníc EÚ v časoch vysokého počtu azylov premôže každého a nie je užitočné pre nikoho a v konečnom dôsledku ani pre samotných utečencov,“ povedal.

0Shares
Správy Svet