Posledný európsky diktátor Lukašenko. Kým ho bude podporovať Vladimir Putin, neodíde a Bielorusom pôjde o život

Posledný európsky diktátor Lukašenko. Kým ho bude podporovať Vladimir Putin, neodíde a Bielorusom pôjde o život

Alexander Lukašenko na seba opäť upútal pozornosť. V máji bolo civilné lietadlo spoločnosti Ryanair armádnou stíhačkou prinútené pristáť v Minsku.

Malo sa tak stať na pokyn samotného Lukašenka, čo on sám odmieta. Keď lietadlo pristálo, Bielorusi zatkli novinára Ramana Prataseviča, žijúceho v exile v Poľsku, ktorý sa kriticky vyjadroval na adresu vlády.

Keď sa stroj nachádzal nad bieloruským územím, údajne bola nahlásená bombová hrozba. Úrady neskôr uviedli, že v lietadle nenašli žiadne výbušniny.

Prataseviča cestoval z gréckych Atén do Vilniusu v Litve. Tlačová služba bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka informovala, že osobne nariadil, aby lietadlo do Minsku sprevádzala stíhačka MiG-29, ktorá sa mala vyhrážať jeho zostrelením, ak nepočúvne rozkaz, ako sme písali pred pár dňami.

Únos?

TASR informovala, že podľa názoru výkonného riaditeľa leteckej spoločnosti Ryanair mohla byť do únosu zapletená tajná služba. Spolu s novinárom malo totiž z lietadla vystúpiť niekoľko ďalších ľudí.

„Zdá sa, že zámerom úradov bolo dostať novinára a jeho spoločníčku,“ uviedol pre írsku rozhlasovú stanicu Newstalk svojrázny Michael O’Leary.

Celý incident hodnotí ako „v podstate únos človeka režimom, v ktorom vládne diktátor“. „Išlo o štátom organizovaný únos, o pirátstvo podporované štátom,“ povedal O’Leary.

Bielorusko tvrdilo, že lietadlo Ryanairu bolo nútené pristáť po správe od hnutia Hamas, že na palube je bomba. Hamas to odmieta, písal Denník N. Tejto teórií neuverili ani predstavitelia EÚ, ktorí promptne zareagovali a žiadajú, aby bol novinár okamžite prepustený.

Viac info na portály Startitup.sk

0Shares
Správy Svet