Švajčiarsky prezident je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, opakuje neutralitu

Švajčiarsky prezident je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, opakuje neutralitu

Švajčiarsko bude naďalej proti dodávkam zbraní na Ukrajinu, keďže krajina si zachováva svoju ústavnú neutralitu, potvrdil v utorok prezident Alain Berset.

Berset, ktorý prevzal rotujúcu úlohu švajčiarskeho prezidenta na rok 2023, zopakoval záväzok svojej krajiny poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc a bude naďalej dodržiavať ruské sankcie pod vedením EÚ. Odmietol však akúkoľvek predstavu o tom, že by krajina dodávala zbrane priamo Ukrajine alebo povoľovala opätovný vývoz zbraní.

„Diskusia o vývoze zbraní, zbraní… s právnym rámcom, ktorý máme vo Švajčiarsku, to nie je možné,“ povedal Berset novinárom na okraj stretnutí v OSN.

„Pokiaľ ide o vládu a Spolkovú radu, musíme a chceme zachovať tento právny rámec a pracovať v tomto právnom rámci,“ dodal,

Berset mal vo štvrtok svoje prvé stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, na ktorom odsúdil vojenskú agresiu Ruska a diskutoval o „silnom humanitárnom záväzku Švajčiarska voči Ukrajine“ s odkazom na podporný balík vo výške 115 miliónov EUR na úsilie o odmínovanie a ochranu civilistov v krajine.

„Švajčiarsko je solidárne s Ukrajinou,“ dodal Berset.

„Sme neutrálni a zostaneme takí, ale v súčasnej situácii v skutočnosti bránime našim západným partnerom v podpore Ukrajiny,“ povedal minulý mesiac liberálny politik Thierry Burkart.

zdroj

0Shares
Správy Svet