„Diskriminovaný, odľudštený“ – dánski sýrski utečenci sa sťažujú

„Diskriminovaný, odľudštený“ – dánski sýrski utečenci sa sťažujú

Keď v septembri 2015 prišla Majdaleen Abu Naboot do Dánska, povedali jej, že bude v škandinávskej krajine „v bezpečí“.

Nový súbor príležitostí, bezpečná budúcnosť a niekoľko priateľov. Naboot dúfal a nakoniec sa mu za posledných šesť rokov podarilo začať nový život v Dánsku a zanechal po sebe búrlivú minulosť poznačenú hrôzami občianskej vojny v Sýrii.

Teraz sa jej však nad hlavou týči oblak strachu a neistoty, pretože jej novovybudovaný život sa mohol kedykoľvek skončiť v dôsledku nedávnych „tvrdých rozhodnutí“, ako ich nazýva, prijatých dánskou vládou.

Naboot, ktorá pochádza z Dary, mi hovorí, že väčšina jej rodiny doma je vo väzení a bojuje proti režimu. „Sýriu poznáme lepšie ako ktokoľvek iný. Diktátorský režim nás zabije, ak sa vrátime späť,“ zhovára sa, viditeľne znepokojená, na protestnej demonštrácii v Aarhuse.

„Povedz to nahlas, povedz jasne, utečenci sú tu vítaní!“ chorály odzneli, keď sa stovky solidárne prejavili v srdci druhého najväčšieho dánskeho mesta. Píše portál Euobserver.

V dánskych vládnych kruhoch stúpa diskurz proti imigrantom a najväčšiu záťaž nesú sýrski utečenci. Ich život nebol nikdy ľahký a teraz, keď sa dánska vláda rozhodla zrušiť povolenie na pobyt pre viac ako 200 sýrskych žiadateľov o azyl a presunúť zodpovednosť za azyl do tretích krajín, sú ich vyhliadky na príchod do Dánska alebo život v mieri mizernejšie ako kedykoľvek predtým. Boja sa, že ich pošlú späť do vojnou zmietanej krajiny.

Mnoho z nich od mája usporiadalo stretnutie v hlavnom meste Kodaň, ktoré bude pravdepodobne pokračovať do konca júna, a odmietli sa vrátiť späť. Tvrdia, že „Sýria nie je bezpečná“. Niektorí sa so mnou podelili o svoje príbehy boja.

Naem Khori [zmena názvu na žiadosť zdroja na ochranu súkromia] už takmer šesť rokov žije v Dánsku ako žiadateľ o azyl a snaží sa čo najlepšie využiť dostupné pracovné príležitosti. Dvadsaťšesťročný Khori prišiel do Dánska v roku 2016 pri hľadaní lepšieho života. „Najväčším problémom, s ktorým som sa stretol, keď som sem prvýkrát prišiel, bolo usadiť sa na mieste, kam som bol poslaný,“ spomína.

0Shares
Svet