Rakúsko bude naďalej deportovať afganských migrantov

Rakúsko bude naďalej deportovať afganských migrantov

Rakúsko vyzvalo krajiny v Afganistane, aby zriadili „deportačné centrá“, ktoré by sa zaoberali imigrantmi pokúšajúcimi sa utiecť z Talibanu, pretože vláda krajiny si zachováva svoj nekompromisný imigračný postoj.

V spoločnom vyhlásení zverejnenom v pondelok rakúsky minister vnútra Karl Nehammer a minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg navrhli, aby boli v „regióne okolo Afganistanu“ zriadené „deportačné centrá“, ktoré by sa zaoberali žiadosťami o azyl. Píše portál Infowars.

Pripomienky rakúskych predstaviteľov prišli pred online stretnutím ministrov vnútra EÚ v stredu a po tom, ako sa vláda krajiny pripojila k piatim ďalším členským štátom s cieľom varovať blok pred zastavením deportácií nelegálnych prisťahovalcov z Afganistanu. Tri z týchto krajín EÚ – Dánsko, Nemecko a Holandsko – však odvtedy zmenili svoj postoj.

„Ak deportácie už nie sú možné kvôli obmedzeniam, ktoré nám ukladá Európsky dohovor o ľudských právach, musia sa zvážiť alternatívy,“ uvádza sa vo vyhlásení rakúskych ministrov.

Rakúski predstavitelia tiež vyzvali EÚ, aby rozšírila stretnutie ministrov vnútra o ministrov zahraničných vecí, aby mohli členské štáty koordinovať svoju politiku voči Afganistanu. Od vydania ich vyhlásenia však EÚ vyzvala, aby sa v utorok uskutočnilo samostatné zasadnutie ministrov zahraničných vecí.

Rakúska vládna koalícia vedená kancelárom Sebastianom Kurzom si zachovala nekompromisný postoj k imigrácii, vďaka ktorému sa dostal k moci krátko po migračnej kríze v regióne 2015/16 a stal sa tak najmladším človekom, ktorý zastáva túto funkciu v rakúskej histórii.

0Shares
Svet