Záhada ruských rakiet. Odkiaľ stále pochádzajú?

Záhada ruských rakiet. Odkiaľ stále pochádzajú?

Západní a ukrajinskí predstavitelia uviedli, že zásoby rakiet Moskvy sa zmenšujú. Útoky z tohto týždňa však vyvolávajú otázky.

Utorňajšia paľba 96 rakiet na Ukrajinu bola doteraz najväčším ruským leteckým útokom počas vojny. Predchádzali mu však mesiace tvrdení západných a ukrajinských predstaviteľov, že zásoby rakiet a iných zbraní v Moskve sa rýchlo zmenšujú.

Či už bol útok na infraštruktúrne ciele dlhodobo plánovaný, ako sa domnievajú ukrajinskí velitelia, alebo slúžil ako smrtiaca odpoveď na znovudobytie Chersonu Kyjevom minulý týždeň, rozsiahly útok vyvoláva otázky o tom, ako veľmi je ruský arzenál vyčerpaný a či Moskva dokáže vydržať a nájsť alternatívne zdroje zbraní.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov minulý mesiac uviedol, že Rusko spotrebovalo takmer 70 % svojich predvojnových zásob rakiet, ktoré boli z veľkej časti použité pri utorkovom útoku: Iskander, Kalibr a strely s plochou dráhou letu. V tom čase pán Reznikoff uviedol, že Rusko má už len 609 týchto rakiet, hoci žiadny z týchto údajov nie je možné nezávisle overiť.

V správe britského ministerstva obrany zo 16. októbra sa uvádza, že rozsiahly útok na ukrajinskú civilnú infraštruktúru spred šiestich dní s najväčšou pravdepodobnosťou znehodnotil ruské zásoby rakiet dlhého doletu, čo pravdepodobne obmedzí ich schopnosť zasiahnuť také množstvo cieľov, aké chcú zasiahnuť v budúcnosti.

Predstavitelia Pentagónu od jari naznačujú, že Moskva má nedostatok presne navádzaných rakiet, pretože jej zásoby sa „dosť rýchlo“ míňajú, ako povedal hovorca národnej bezpečnosti John F.

Ako sa teda Rusku podarilo uskutočniť útok, ktorý veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová označila za „pravdepodobne najrozsiahlejší raketový útok od začiatku vojny“?

Tu sú štyri možné scenáre.

Podľa amerických predstaviteľov sa Rusko obracia na Irán a Severnú Kóreu s cieľom získať zbrane.

Austin III. v stredu v Pentagóne povedal, že Rusko sa snaží doplniť svoj raketový arzenál, aby dokázalo uspokojiť požiadavky na bojisku, a preto oslovuje Irán a Severnú Kóreu.

„Myslím si, že tieto krajiny im pravdepodobne poskytnú nejaké zbrane,“ povedal Austin.

Roje iránskych bezpilotných lietadiel, ktoré útočia na Ukrajinu – najmä rad Shahed s dlhým doletom, ktorý môže niesť 88-kilogramovú bojovú hlavicu a narážať do cieľov pri útokoch „kamikadze“ – boli najnovšou ruskou zbraňou v konflikte.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že počas utorkových útokov zostrelili 10 dronov Shahed.

Začiatkom tohto mesiaca hovorca ukrajinského velenia vzdušných síl uviedol, že Irán by mal tiež poslať balistické rakety do Ruska. Hovorca Jurij Ihnat uviedol, že nie je známe, koľko rakiet môže Teherán Moskve poskytnúť, ale dodal, že zbrane, ktoré budú pravdepodobne zaslané, boli vyrobené „relatívne nedávno“ s doletom približne 300 až 700 kilometrov.

Spojené štáty obvinili Severnú Kóreu z tajných dodávok rakiet a delostreleckých granátov do Ruska, hoci Kirby tento mesiac uviedol, že nie je jasné, či bola munícia dodaná.

Severná Kórea aj Irán popierajú, že by od začiatku vojny dodávali zbrane Rusku.

Rusko možno vyrába ďalšie rakety.

Putin minulý mesiac oznámil domáce úsilie o zvýšenie výroby zariadení a systémov „spojených s poskytovaním podpory špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine.

Spoločnosť Janes, ktorá sa zaoberá obranným spravodajstvom, uviedla, že Rusko veľmi pravdepodobne skladovalo mikročipy a ďalšie technológie potrebné na výrobu presných rakiet pred februárovou inváziou na Ukrajinu, možno už pred rokmi vzhľadom na zhoršujúce sa vzťahy Moskvy so Západom po nezákonnej anexii Krymu v roku 2014.

V Janesovej analýze, ktorú vo štvrtok poskytol denníku The New York Times, sa uvádza, že takéto mikroelektronické súčiastky sa používajú aj na civilné účely a že Rusko ich mohlo získať prostredníctvom tretích strán, ako sú štáty alebo súkromné subjekty, ktoré sú ochotné riskovať sankcie USA v prípade ich prichytenia.

Podľa analýzy Rusko pravdepodobne začalo vyrábať veľké množstvo Iskanderov, Kaliberov a riadených striel ešte pred inváziou.

„Pravdepodobne sa vyrábajú, pretože ekonomika je takmer na vojnovom základe a mnohé továrne spojené s ruským vojensko-priemyselným komplexom pracujú na tri zmeny a dokonca aj cez víkendy,“ uvádza sa v Janesovej analýze.

Rusko používa na útoky rakety protivzdušnej obrany, tvrdí Ukrajina.

Podľa ukrajinského letectva Rusko vo štvrtok v rámci menšieho následného útoku vypálilo najmenej 10 protilietadlových rakiet S-300 na mestá v blízkosti frontovej línie.

Rakety zem-vzduch S-300, ktoré vyrába Rusko a ktoré sa vyvážajú do Ázie a východnej Európy vrátane Iránu, Sýrie a Krymu, boli prvýkrát navrhnuté v roku 1978 na ochranu proti prichádzajúcim leteckým útokom. Novšie generácie rakiet môžu zasiahnuť lietadlá, bezpilotné lietadlá a balistické strely.

Ukrajina na obranu pred ruskými leteckými útokmi používa aj rakety S-300 z vlastných zásob a dary od iných bývalých sovietskych satelitných štátov. Úlomky z rakety S-300 vystrelenej v utorok na ochranu pred prichádzajúcimi ruskými raketami boli obvinené z neúmyselného zabitia dvoch ľudí v poľskej dedine neďaleko ukrajinských hraníc, uviedli predstavitelia NATO, USA a Poľska.

Ale rastúca závislosť Ruska od S-300 ako útočnej zbrane proti pozemným cieľom na Ukrajine bola pre vojenských predstaviteľov a expertov jedným zo signálov, že mu dochádzajú riadené strely alebo iné konvenčnejšie útočné zbrane.

Rusko si možno ponechalo v zálohe nejaké zbrane na vojnu proti NATO.

Len málo západných predstaviteľov, ak vôbec nejakí, má jasnú predstavu o stave ruského arzenálu alebo presne vie, koľko rakiet zostáva v jeho zásobách, povedal Mark. Cancian, bývalý námorník a zbrojný stratég Bieleho domu, ktorý teraz pôsobí v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone.

Západné armády sa podľa neho domnievajú, že Rusko má veľké zásoby rakiet a iných zbraní pre prípad, že by sa dostalo do vojny s NATO.

„Zrejme sa obávajú imaginárneho útoku NATO, ktorý by sme my považovali za absurdný, ale oni ho považujú za reálnu možnosť,“ povedal vo štvrtok Cancian.

„Z tohto dôvodu zadržiavajú časť svojich zásob,“ dodal Cancian.

Nie je jasné, či Rusko pri utorkových útokoch nepoužilo práve tieto dodávky.

zdroj: nytimes.com

0Shares
Správy Svet