Zbavíme sa závislosti na Rusku? V Európe objavili obrovské nálezisko plynu

Zbavíme sa závislosti na Rusku? V Európe objavili obrovské nálezisko plynu

Spoločnosti TotalEnergies a Eni oznámili objav významných zásob plynu vo vrte Cronos-1 pri pobreží Cypru. Je to už tretí nález plynu v mori pri Cypre, žiadny zatiaľ nebol využitý. Objav však teraz prichádza v čase, keď Európska únia hľadá alternatívu k dodávkam ruského plynu po februárovej invázii Moskvy na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters.

Cronos-1 sa nachádza asi 160 kilometrov juhozápadne od pobrežia Cypru a vrt sa uskutočnil v hĺbke 2287 metrov. Predbežné odhady naznačujú, že v mieste je 2,5 bilióna kubických stôp (79 miliárd metrov kubických) plynu s významným dodatočným potenciálom. Ďalšie prieskumné vrty budú nasledovať.

Nikózia udelila konzorciu Eni-Total licencie na vrtné práce v siedmich blokoch. Teraz zistené zásoby sa nachádzajú v šiestom z nich a každá zo spoločností má v tomto bloku polovičný podiel. V roku 2018 konzorcium oznámilo „sľubný objav plynu“, ale nezverejnilo žiadne podrobnosti, kým nebudú dokončené ďalšie analýzy. Vrt Cronos-1 je štvrtým prieskumným vrtom firmy Eni na Cypre a druhým v bloku 6 po objave plynu vo vrte Calypso-1 v roku 2018. Píše portál Topky.sk.

Prvé náleziská plynu pri Cypre objavila v roku 2011 firma Noble Energy. Neskôr ho odkúpila spoločnosti Chevron. Toto ložisko obsahuje odhadom 45 biliónov kubických stôp plynu.

0Shares
Správy Svet