Prečo je Poľsko také chudobné a stále je v EÚ?

Prečo je Poľsko také chudobné a stále je v EÚ?

Som francúzsky študent, pred vyše mesiacom som opustil svoju krajinu a odišiel na 3 mesiace do Poľska ako stážista v rámci programu erasmus. Francúzsko je jednou z najbohatších krajín v Európe a považuje sa za jednu z najvyspelejších. Poľsko je na druhej strane chudobnejšia a menej rozvinutá krajina.

Ale je to naozaj tak? Pre mňa je to len krajina kontrastov. Bývam v Lodži, v meste, ktoré vôbec nie je turistické. Kedysi to bolo centrum textilnej výroby v Európe, kým sa tento priemysel nepresunul mimo Európy. Mesto týmito udalosťami veľmi utrpelo. Vyzerá trochu šedivo a smutne. Ale ako každé priemyselné mesto.

Na druhej strane, Krakov, Gdansk, Malbork alebo Varšava sú úplne krásne mestá. Poľsko má ten jedinečný spôsob, ako vám dať pocit, že sa prechádzate po dedine, hoci v skutočnosti ste v starom meste veľkomesta. Je to krásne, veľmi zelené a celkovo naozaj príjemné.

To je len cestovný ruch. Teraz sa poďme porozprávať o doprave. Všetky mestá, v ktorých som bol aj ja, mali širokú sieť autobusov/tramvají, ktorá mi umožňovala efektívne sa presúvať kamkoľvek. Varšava má najnovšie metro v Európe, ktorého druhá linka je otvorená od roku 2006. Celkovo sieť vlakov pokrýva krajinu celkom dobre. Vlaky sú moderné a pohodlné, ponúkajú aj elektrické zásuvky, bezplatné wifi pripojenie a fľaše vody zdarma pre vysokorýchlostné vlaky.

Výber potravín je rovnako veľký a ich kvalita sa vyrovná tej, ktorú máme vo Francúzsku. V reštaurácii môžete platiť kartou ako kdekoľvek inde.

Som na výskumnej stáži a univerzitné laboratóriá sú veľmi dobre vybavené špičkovými prístrojmi a vzdelávanie sa zdá byť dobré.

O infraštruktúrach nemôžem nič povedať, pretože som ich nepoužíval. Ale snažím sa povedať, že keby som vám ukázal obrázok ulice v Poľsku, nevedeli by ste uhádnuť, kde sa nachádza. Život je podobný ako vo Francúzsku. Všimol som si rozdiely, ako napríklad široké využívanie plynu (vo Francúzsku je hlavným zdrojom energie jadrová energia) a celkovo cena života.

To, čo robí Poľsko v očiach všetkých chudobným, je úroveň života. Mesačný plat je nízky, preto je nájomné, jedlo, reštaurácie a celkovo život lacnejší. Ale prosím vás, prestaňte si Poľsko predstavovať ako nezaujímavú krajinu tretieho sveta (to som už počul). Je to skutočne krásna krajina s bohatou a inšpiratívnou históriou, skvelým jedlom a nádhernými mestami. Veľmi pekná krajina !

Edit : Už ma nebaví, ako sa ľudia v komentároch vysmievajú Francúzsku. Tento príspevok je o tom, aby sme videli dobré stránky krajín, prečo cítite potrebu len zosmiešňovať národ ? Okrem toho to nie je MÔJ pohľad, ale len statický pohľad. Ak sa pozriete na štatistiky, Francúzsko je skutočne bohaté a rozvinuté. Ale na druhej strane, mne je to jedno. Čo ma tu zaujíma, je Poľsko !

Aj pre tých, ktorí hovoria, že sa mýlim, máte pravdu ! Keďže sám nie som Poliak, mám na túto krajinu veľmi zúžený pohľad. Ale cítil som sa ako spravodlivý, keď obhajujem Poľsko, keď sa naň mnohí pozerajú zhora

zdroj

0Shares
Blog