Prečo je ukrajinská protiofenzíva za očakávaniami

Prečo je ukrajinská protiofenzíva za očakávaniami

Bachmut už je alebo čoskoro bude v ukrajinských kliešťoch. Rusi sú pasívni a zrejme s nízkou morálkou. Napriek tomu ruskí ženisti a delostrelci odvádzajú adekvátnu prácu.

Ak sú nejaké ruské jednotky všeobecne rešpektované pre svoje schopnosti, sú to ženisti. Taká klasika mužných mužov. Na vybudovanie dobrého obranného postavenia nie je nevyhnutne potrebná veľká výzbroj, stačí silná ruka, a keď na to príde, Rusi sú šikovní. Ich ženijné jednotky sú schopné zabezpečiť akútne oblasti v priebehu jedného dňa. To je pravdepodobne hlavný problém ukrajinského postupu. Sú to mínové polia. Dokonca aj ukrajinské velenie priznáva, že to, čomu čelia, je viacnásobný štandard množstva mín.

Rusi kladú smrtiace výbušniny v rozsiahlych sieťach, kde sa na veľmi malom priestore miešajú protitankové a protipechotné míny. Ukrajinské jednotky môžu čistiť útočné oblasti len v noci za veľmi nebezpečných podmienok. Veľkým problémom je, že Kremeľ disponuje veľkým množstvom delostreleckej munície, ktorá dokáže v priebehu niekoľkých minút opätovne zamínovať už vyčistenú oblasť. Hovorí sa, že Moskva v posledných rokoch položila viac ako 200 000 km2 mín. Dostupné odmínovacie zariadenia sú nedostatočné. Napríklad nálož vystrelená zo stroja UR-77 Meteorit dokáže vyčistiť plochu 6 x 90 metrov. Ruské mínové polia sú však až kilometer hlboké.

Ak teda Ukrajinci prejdú do ofenzívy, nikdy nevedia, čo ich čaká. Pochopiteľne, ruské jednotky majú aj termovíziu a nočné videnie, ktoré opäť sťažujú útoky Kyjeva. Tu sa aicky prejavuje ďalšia ťažkosť. Napriek západnej pomoci majú Rusi vo všeobecnosti oveľa viac ťažkej techniky a delostrelectva ako Ukrajinci. Ruskí delostrelci sú veľmi dobre ostreľovaní na miestach kontaktu a ak funguje komunikácia (večný ruský problém), sú schopní veľmi presne zasiahnuť útočiace jednotky. Je prakticky nemožné sústrediť veľký počet jednotiek na jednom mieste. Iba obávaný termobarický raketomet TOS-1 zlikviduje všetko, čo má viac ako kilometer štvorcový, a dokáže strieľať na vzdialenosť 6 000 metrov.

Ďalšou veľkou prekážkou je vzdušná prevaha Rusov. Ich útočné vrtuľníky Kamov Ka-52 a útočné lietadlá Suchoj Su-25 disponujú širokou škálou protipechotných a protitankových striel, ktoré sú bez vzdušného krytia pre útočiace sily doslova smrtiace. Rusi sa navyše poučili a väčšinu náletov uskutočňujú na okraji svojich línií s rýchlymi obratmi leteckých jednotiek, aby Ukrajincom čo najviac sťažili použitie ich MANPADS (prenosných protilietadlových systémov), ako je napríklad slávny Starstrike. Len tak na okraj. Ka-52 by mal prežiť zásah do chvosta kvôli špeciálnemu usporiadaniu systému hlavných vrtúľ.

Jedným z mála spomínaných faktorov sú špeciálne delostrelecké radary. Tie dokážu sledovať až niekoľko rakiet naraz, vypočítať miesto dopadu, rýchlosť a hlavne miesto odpálenia. Rusi ich, samozrejme, majú, ale to nie je nič nové. To je hlavný dôvod, prečo napríklad samohybné húfnice kladú obrovský dôraz na schopnosť čo najrýchlejšie zmiznúť z miesta odpalu. Dnes sa začínajú vyrábať húfnice, ktoré môžu strieľať za pohybu. Matematika je jednoduchá, pri použití tejto modernej technológie a on-line prepojenia je odveta nepriateľa otázkou troch až piatich minút. Dokonca aj na ruskej strane! Armáda má tri takéto radarové systémy ARTHUR na podvozkoch Tatra, čo je úplne nedostatočné.

To sú hlavné dôvody, prečo sa Kyjev naďalej zameriava na chirurgické údery proti ruskej ťažkej technike a zásobovaniu. Potrebujú ich čo najviac oslabiť v oblastiach útoku, aby obmedzili vlastné straty. Okrem toho Rusi zlepšili spoluprácu na úrovni menších bojových formácií až po úroveň práporu. Zdá sa, že pretrváva slabá komunikácia od plukov smerom nahor. V každom prípade Kyjev nemá relevantnú zbraň proti vzdušnej prevahe Rusov. V útočných akciách to môžu byť opäť len lietadlá. Zelenského kritika pomalého pokroku vo výcviku ukrajinských pilotov na F-16 bola celkom na mieste. Podľa môjho názoru Američania v skutočnosti nechcú nasadiť tieto lietadlá do konfliktu.

Napriek tomu sú tu aj pozitíva. Z môjho pohľadu je jedinou ukrajinskou možnosťou zlomiť morálku ruských vojakov. Existujú správy, že Rusi nestriedajú svoje frontové jednotky a tie sú už mesiace nasadené v tragických podmienkach. Určite sa tu prejavuje vplyv útokov na ruské územie, Rusi museli začať zabezpečovať svoje hranice a frontová línia bola riadne natiahnutá. Okrem toho pretrvávajú klasicky tragické podmienky v zaobchádzaní s radovými vojakmi v ruskej armáde. Naďalej sú nútení podstupovať samovražedné misie a ich morálka sa zdá byť naozaj nízka. Nepomohli jej ani Prigožinove extempore, ktoré zostávajú nepotrestané. Tak trochu facka ruským mužom, ktorí sú ostrakizovaní za oveľa menšie priestupky.

Ukrajinci sú zrejme veľmi precízni v delostreleckých útokoch, útokoch dronmi a diverzných prepadoch. Nemajú dostatok munície a nič iné im nezostáva. To však, samozrejme, podkopáva morálku Rusov, ktorí sú fakticky zatlačení do svojich zákopov a vedia, že ich životy nič neznamenajú. Tu skutočne vidím jedinú šancu Ukrajiny na víťazstvo. Rusi nie sú v druhej svetovej vojne a nebojujú o život. Naopak, sú to agresori. To je veľký rozdiel.

Autor: Jaroslav Červenka

0Shares
Blog