Putin má pravdu, nie je to vojna, ale špeciálna vojenská operácia

Putin má pravdu, nie je to vojna, ale špeciálna vojenská operácia

Nielen dnešná doba je o symboloch. Jedným z nich môže byť obrázok malého ukrajinského dievčatka s Downovým syndrómom, ktoré roztrhala ruská raketa.
Spomínam si, že som raz niekde videl fotografiu asi dvojročného židovského dievčatka, ktoré stálo na rampe v Osvienčime a vystrašene držalo bábiku. Toto bola nepochybne jej posledná fotografia, pretože jej osud bol v tejto chvíli nezvratný a odpočítavali sa posledné minúty jej života. Aj tento obraz bol svojím spôsobom symbolický, pretože dokumentoval šialenstvo ľudskej rasy, ktorá je schopná zničiť svojich blížnych len preto, že sa narodili inde, nie tým správnym rodičom, alebo v rodine, ktorá tiež verí v jedného Boha, ale nesprávneho pre tých, ktorí majú momentálne navrch.

Takéto činy, ktoré my mylne nazývame zverstvami, môže robiť len človek. Zvieratá zabíjajú len pre potrebu svojho nasýtenia alebo na obranu svojho života.

Na tohtoročných Colours of Ostrava sa v rámci Melting Pot uskutočnilo mnoho zaujímavých prednášok a dalo sa očakávať, že mnohé z nich sa budú týkať Ukrajiny. Jedna z najzaujímavejších sa konala v sobotu podvečer, kde moderátorom bol pán Libor Dvořák a hosťami jeho dcéra – prekladateľka z ruštiny, vzdialený profesor Andrej Borisovič Zubov a osobne vojnový spravodajca Českej televízie pán Jakub Szántó.

Pán Szántó, ktorý osobne navštívil ukrajinské bojiská, povedal, že okrem vojnovej zóny v oblasti obývanej jezídmi po útoku takzvaného „Islamského štátu“ nikdy v živote nevidel, aby útočiaca armáda uplatňovala taktiku „spálenej zeme“, keď v dobytých dedinách nezostal stáť ani jeden dom. To, čo ruská armáda vedie, nie je v skutočnosti vojna v klasickom zmysle slova, ale dôsledná genocída, „čistenie“ dobytého územia. Útoky nie sú vedené na prípadné vojenské objekty, čo je vo vojnách bežné, ale na ciele, ktoré sú čisto civilné, v snahe podmaniť si miestne obyvateľstvo strachom.

Profesor Zubov charakterizoval súčasný stav v Rusku ako systém založený na Byzantskej ríši, t. j. na čele s de facto zbožšteným vládcom, ktorý sa nemýli, ktorý sa pohybuje nie v medziach zákona, ale úplne mimo nich. Všetko je mu dovolené a obyvateľstvo ho za to chváli. Jediným možným zvratom v tejto tragickej línii, ako povedal Zubov, je priznať si pravdu o samotných Rusoch. Pripomenul, že podobná situácia existovala vo fašistickom Taliansku a Japonsku, v nacistickom Nemecku a v niektorých ďalších krajinách. Prvé tri sú dnes krajiny s rozvinutou demokraciou. Išlo o uznanie chýb, ktorých sa tieto krajiny svojho času dopustili tým, že na ich čele stála osoba s neobmedzenou mocou.

To, čo Putin robí na Ukrajine, v skutočnosti nie je vojna. Môžeme ju pokojne nazvať špeciálnou vojenskou operáciou zameranou na zničenie dobytého územia a vyvraždenie tých, ktorí „včas neutiekli“. To päťročné dievčatko zostane symbolom hanby nielen pre Putina a jeho satrapov, ale pre celý ruský národ. A nič na tom nezmení ani to, že Putin sa pri mŕtvole komunistu Žirinovského prekrýva kresťanským znakom. Možno by mu mal patriarcha Kirill vysvetliť, čo tento symbol znamená.

Autor: Tomáš Vodvarka

0Shares
Blog