Putin nepochybne napodobní Stalinov rozkaz 227, ktorý vstúpil do platnosti pred 80 rokmi

Putin nepochybne napodobní Stalinov rozkaz 227, ktorý vstúpil do platnosti pred 80 rokmi

Je dôležité poznamenať, že spravodajstvo z Ukrajiny je takmer jednostranné a účelové. Prakticky žiadne fakty sa nedajú overiť.
Je to presne 80 rokov od vydania Stalinovho rozkazu, ktorého hlavným cieľom bolo zastaviť postup nacistických vojsk. Sovietsky zväz sa po sérii porážok na jeseň 1941 a rozsiahlom postupe Wehrmachtu na Stalingrad v roku 1942 ocitol v kritickej situácii a len v prvých mesiacoch vojny stratil približne štyri milióny vojakov. Prišla reakcia, ktorá by bola v demokratických krajinách pravdepodobne nemysliteľná. Späť ni krok, predpisy platili najmä pri Stalingrade, ktorý sa stal doslova mlynčekom na mäso. Súčasťou rozkazu bolo zriadenie, ak chcete, trestných jednotiek, ktoré jednoducho strieľali dezertérov. Všetko pod záštitou NKVD. Často sa hovorí, že Červená armáda bránila svoju vlasť pred neľútostným nepriateľom, ktorý vyprovokoval boj na život a na smrť, ale len Stalin dobre vedel, že za Volgou a Moskvou žiadna vlasť neexistuje. Rozkaz č. 227 nepochybne významne prispel k víťazstvu ZSSR nad hitlerovským Nemeckom. Definitívne bola zrušená až v roku 1944, hoci sa od nej upustilo už v októbri 1942.

Putin je neustále prirovnávaný k Hitlerovi. Áno, foneticky to znie dobre, Putler. Treba však vidieť, že zostáva postkomunistickým aparátnikom s klasickými veľkoruskými ambíciami. A mnohé jeho činy sú jednoducho totožné s činmi sovietskeho diktátora počas Veľkej vlasteneckej vojny. Najviditeľnejším z nich je masívne nasadenie delostrelectva na línii kontaktu. Ak sa to nedá urobiť silou, urobí sa to ešte väčšou silou. Koniec koncov, podľa správ možno analógiu uvedeného nariadenia 227 rozoznať už dlhší čas. Je jasné, že pôsobia ako vojenská polícia. Už sa objavili správy o konfliktoch medzi radovými vojakmi Ozbrojených síl Ruskej federácie a uvedenými skupinami. Ďalšiu podobnosť možno nájsť v tom, že čerstvo odvedení ruskí branci sú nasadzovaní do prvej línie ako potrava pre delá.

V každom prípade Putinov režim dáva jasne najavo, že sa nezľakne ničoho, aby dosiahol svoje ciele na Ukrajine. A to vrátane použitia taktických jadrových zbraní. Treba si uvedomiť, že rádioaktívny spad a rádioaktivita týchto zbraní sú mimo epicentra výbuchu veľmi malé. Na druhej strane, veľkým otáznikom by bola vojenská užitočnosť použitia taktických rakiet. Pozičná diverzifikácia ukrajinskej armády je nepochybne obrovská a zásah väčšieho počtu jednotiek je pravdepodobne nemožný. Rusi nie sú sto zničiť aj HIMARS. Vďaka ich veľkému rozptylu a použitiu figurín. Rovnako ako silná protivzdušná obrana v miestach nasadenia. Navyše Rusi sami nedokázali nasadiť taktické jadrové zbrane. Použitie proti mestám, kde by spôsobili najväčšie škody? To je naozaj bláznivý nápad.

Po lokálne úspešnej protiofenzíve zo začiatku októbra sa ukrajinský postup výrazne spomalil a situácia sa opäť dostáva do prevažne pozičných bojov. Otázkou je, prečo, keď sú Rusi nepochybne značne demoralizovaní. Odpoveď možno nájsť práve v rozkaze 227 a v ohlásených propagandistických jednotkách na „zvýšenie“ morálky brancov. Putin nechce prehrať a vojaci sa opäť dozvedia, že niet cesty späť. A dostatočne ju zabezpečí aj kremeľská pretoriánska garda, ktorá pôsobí ako „stabilizačný“ prvok medzi radovými vojakmi a už sa jej nepochybne podarilo zabezpečiť zastavenie ukrajinského postupu. A netreba brať Stalinov rozkaz doslovne, pre zadržaných existujú aj iné veľmi bolestivé tresty, nielen smrť.

Médiá neúnavne zaplavujú svoj priestor správami o tom, ako katastrofálne vyzerá ruská mobilizácia, aké veľké sú ruské straty, ako sa vzdávajú a akí sú demoralizovaní. Vždy je tu postoj, akoby sa to netýkalo Ruska. Rusko, ktoré je dnes rovnako diktátorské ako za Stalina. Rusko, ktoré sa nakoniec vždy dokáže postaviť na nohy. Nevidíme iné miesta, kde je mobilizácia možno úspešná. Nevidíme ukrajinské obete a možno ani ich dezerciu. O tom sa nehovorí. Vojna sa nemusí len tak skončiť, pretože Javeliny a HIMARSy ju zjavne nemôžu rozhodnúť, hoci drvivá väčšina z nás by si želala, aby sa Putinova vojna rýchlo skončila.

Autor: Jaroslav Červenka

0Shares
Blog