Udržanie Ukrajiny nad vodou stojí najmenej 3 miliardy EUR mesačne

Udržanie Ukrajiny nad vodou stojí najmenej 3 miliardy EUR mesačne

Polovicu prevádzkových nákladov krajiny hradí Európska únia.

Podľa našich zdrojov v Európskej rade sa finančné potreby Ukrajiny odhadujú na 38 až 40 miliárd EUR ročne alebo viac ako 3 miliardy EUR mesačne. Iné zdroje však uvádzajú toto číslo oveľa vyššie. Príspevok EÚ bude tento rok predstavovať približne 1,5 miliardy EUR mesačne alebo 18 miliárd EUR na celý rok, uviedla Rada pre Magyar Hírlap.

Suma 3 miliardy EUR mesačne je pravdepodobne absolútnym minimom, ktoré krajina potrebuje, aby sa udržala nad vodou, pričom MMF stanovil túto sumu na 4 miliardy EUR. Okrem toho boli na udržanie toku zbraní na Ukrajinu potrebné obrovské sumy dodatočných peňazí a je nepravdepodobné, že by sa to v dohľadnej budúcnosti zmenilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že jeho krajina potrebuje 7 miliárd EUR mesačne, aby mohla pokračovať v prevádzke.

Mnohí poukazovali na obrovské sumy, ktoré sa posielajú na Ukrajinu napriek masovej chudobe, inflácii a sociálnym neduhom, ktoré krajiny ako USA už dlho znášajú a ktoré sa v posledných rokoch stali akútnejšími. Napríklad denník New York Times len minulý rok poukázal na to, ako sa kríza bezdomovcov v krajine čoraz viac zhoršuje. A napriek tomu noviny nadšene podporili takmer neobmedzené sumy peňazí na konflikt na polceste po celom svete.

Podľa maďarského spravodajského kanála Maygara Hirlapa dnes Rada EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti (Ecofin) preskúma vykonávanie finančnej pomoci Ukrajine v Bruseli. Ministri si 17. januára vymenia názory na hospodársky a finančný vplyv rusko-ukrajinskej vojny na Ukrajinu, ktorá je pravidelným bodom programu Rady Ecofin od začiatku vojny.

Európa rieši svoje vlastné problémy s infláciou a mnohé krajiny sa obracajú na dlh, aby udržali svoje vlastné hospodárstva nad vodou. Brusel však stanovil podporu Ukrajiny za najvyššiu prioritu, aj keď to stojí ich vlastných občanov a podniky.

EÚ v roku 2022 vyplatila Ukrajine makrofinančnú pomoc v celkovej výške 7,2 miliardy EUR vo forme veľmi priaznivých úverov. Okrem toho je známe, že Európska rada a Európsky parlament prijali v decembri 2022 právne predpisy, ktorými sa Ukrajine v roku 2023 poskytne dodatočný úver vo výške 18 miliárd EUR.

Odhadované mesačné náklady Ukrajiny vo výške 3 miliardy EUR sú potrebné na zachovanie základných štátnych funkcií, zabezpečenie makroekonomickej stability a obnovu kriticky poškodenej infraštruktúry.

0Shares
Ekonomika