Rumunský najvyšší súd zakázal katolícku školu v maďarskom jazyku

Rumunský najvyšší súd zakázal katolícku školu v maďarskom jazyku

Škola, postavená s maďarskou pomocou, je tŕňom pre rumunskú väčšinu

Rumunský najvyšší súd v stredu rozhodol, že rímskokatolícka škola v Marosvásárheloch v strednej Transylvánii funguje na základe protiústavnej licencie, čím účinne nariaďuje jej zatvorenie.

Škola bola obnovená v roku 2018 s finančnou podporou Maďarska a v tom čase získala súhlas rumunského parlamentu, po ktorom nasledoval dekrét rumunského ministerstva školstva, ktorý jej udelil licenciu.

V tom istom roku však dve rumunské nacionalistické strany napadli licenciu na súde s tým, že existencia školy, ktorá vyučuje výlučne v menšinovom jazyku – v tomto prípade v maďarčine – bola protiústavná. Píše portál RMX.

Súdne konanie sa ťahalo roky, až kým najvyšší súd v stredu konečne nerozhodol, čím účinne zakázal školu.

Hunor Kelemen, predseda RMDSZ, hlavnej politickej strany z 1,5 milióna maďarskej menšiny v Rumunsku – a mimochodom aj podpredsedu vlády od roku 2020 – povedal, že napriek rozhodnutiu Najvyššieho súdu škola nezatvorí svoje dvere.

„Zatiaľ nepoznáme dôvody (rozhodnutia), ale už vieme, aký bude ďalší krok,“ uviedol Kelemen na Facebooku. „Akonáhle sa objaví odôvodnenie Najvyššieho súdu, škola bude zriadená rozhodnutím vlády alebo iným ministerským dekrétom. Nezáleží na tom, kto je obťažovaný jeho existenciou, táto škola je potrebná miestnou komunitou, táto škola existuje a bude existovať, „dodal.

0Shares
Správy Svet