Je na obzore armáda EÚ?

Je na obzore armáda EÚ?

Stavebné bloky nadnárodnej armády už existujú… Len čakajú na dôvod.

Pred niekoľkými dňami sa skončila mimoriadna konferencia „Budúcnosť EÚ“.

Možno tam bola známa dyha „verejnej konzultácie“, ale cieľ konferencie bol jednoduchý: povedzte EÚ, aby urobila to, čo už roky plánovala.

Ak to nebolo jasné od začiatku, bolo to nevyhnutne zrejmé pred niekoľkými dňami, keď bol 27. apríla zverejnený zoznam 49 „odporúčaní“ konferencie.

Celý zoznam si môžete prečítať tu, ak ste tak naklonení.

Vybrali sme niektoré z tých znepokojujúcejších, o ktorých sa dá diskutovať.

Existuje napríklad číslo 21, ktoré naznačuje:

aby EÚ zlepšila svoju schopnosť prijímať rýchle a účinné rozhodnutia, najmä v oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky (SZBP), hovoriť jedným hlasom a konať ako skutočne globálny aktér, premietať pozitívnu úlohu vo svete a robiť rozdiel v reakcii na akúkoľvek krízu

Tento pocit sa opakuje v čísle 39, kde konferencia tvrdí, že je potrebné…

Zlepšiť rozhodovací proces EÚ s cieľom zabezpečiť schopnosť EÚ konať, pričom sa zohľadnia záujmy všetkých členských štátov a zaručí sa transparentný a zrozumiteľný proces pre občanov

A chcú to urobiť zmenou volebného systému…

O všetkých otázkach, o ktorých sa rozhodne jednomyseľne, by sa malo rozhodnúť kvalifikovanou väčšinou.

Tieto opatrenia by do značnej miery odstránili vnútroštátne veto a členské štáty by potenciálne podliehali právnym predpisom uloženým proti ich vôli. Obrovský úder pre národnú suverenitu.

Chcú tiež:

posilniť úlohu vysokej predstaviteľky s cieľom zabezpečiť, aby EÚ hovorila jednotne

Čo je kruhový objazdový spôsob, ako povedať „centralizácia moci“.

Najviac sa však týka odporúčania 23:

Navrhujeme, aby EÚ naďalej konala s cieľom podporovať dialóg a zaručiť mier a medzinárodný poriadok založený na pravidlách,36 posilňovať multilateralizmus a stavať na dlhodobých mierových iniciatívach EÚ, ktoré prispeli k udeleniu Nobelovej ceny v roku 2012, a zároveň posilnila jej spoločnú bezpečnosť.

Čo znie dosť neškodne (okrem nehanebného sebagratulačného odkazu na Nobelovu cenu za mier), okrem toho, že majú v úmysle dosiahnuť tieto ciele pomocou novej armády EÚ…

Spoločné ozbrojené sily EÚ, ktoré sa používajú na účely sebaobrany a bránia agresívnej vojenskej akcii akéhokoľvek druhu, so schopnosťou poskytovať podporu v čase kríz vrátane prírodných katastrof. Za európskymi hranicami by sa mohol nasadiť za výnimočných okolností, najlepšie na základe právneho mandátu Bezpečnostnej rady OSN, a teda v súlade s medzinárodným právom38, a bez toho, aby konkuroval NATO alebo duplikoval a rešpektoval rôzne vnútroštátne vzťahy s NATO a vykonával hodnotenie vzťahov EÚ s NATO v kontexte diskusie o strategickej autonómii EÚ.

Potenciálna armáda EÚ je už roky diskutabilným bodom, ale najčastejšie je jednoducho odmietaná ako euroskeptici, ktorí strašia. V skutočnosti, ďalej v bode 21, konferencia dodáva:

[EÚ] by mala uvažovať o tom, ako bojovať proti dezinformáciám a propagande objektívnym a faktickým spôsobom

Trochu ironické, pretože ako nedávno pred 2 alebo 3 rokmi bola samotná „armáda EÚ“ opísaná ako „dezinformácia“. „Lož“ šírená „zástancami brexitu“ podľa Guardianu, alebo „rovnako pravdivá ako tvrdenie, že Elvis žije“, podľa Emily Thornberryovej.

Po hlasovaní o brexite sa všetci od Politico až po Atlantickú radu pokúšali rozptýliť „mýtus“ armády EÚ.

Samotná EÚ uverejnila v júni 2019 na svojej oficiálnej stránke článok, v ktorom odhalila „mýtus o armáde EÚ“.

… Potom, len minulý mesiac, EÚ hlasovala za vytvorenie „vojenskej sily rýchlej reakcie“ s 5000 vojakmi.

Smiešne, ako sa veci menia.

Teraz všetky odbytiská, ktoré predtým „overovali fakty“ myšlienku armády EÚ alebo ju odmietli ako „konšpiračnú teóriu“, diskutujú o jej existencii ako o viac-menej nevyhnutnej.

Zahraničná politika sa pýta: „Prichádza armáda EÚ?“, zatiaľ čo tento týždeň zvažuje klady a zápory a Nový Európan navrhuje „Možno nakoniec potrebujeme armádu EÚ“.

Môže sa to zdať ako náhla voltová tvár, ale pre každého, kto venuje pozornosť, je to niečo iné ako prekvapujúce.

Napriek vlnám propagandy, ktorá tento plán nazýva mýtom, faktom je, že prominentné politické hlasy od Macrona po Merkelovú až po Junckera už roky volajú po armáde EÚ.

Roky stará agenda dostala nový život stiahnutím sa USA z Afganistanu. Starostlivo navrhnuté trosky údajne „zdôrazňujú potrebu autonómnej európskej armády“.

Príbeh bol o tom, že USA sa stiahli v chaose a opustili svojich pôvodných spojencov a armáda EÚ – plná šťastnej európskej empatie, nie bezcitného amerického pragmatizmu – by zostala dlhšie a vzduchom zdvihla viac ľudí do bezpečia.

Tieto chvenie sa zintenzívnilo po tom, čo Rusko spustilo svoju „špeciálnu operáciu“ na Ukrajine, pričom zahraničná politika tvrdila, že „vojna na Ukrajine zmenila EÚ na vážneho vojenského hráča“, a Vyšetrovacia Európa poukázala na to, že „Putin robí viac pre posilnenie európskej vojenskej jednoty ako desaťročia iniciatív EÚ“.

Okrem propagandistických naratívov je však čistou a jednoduchou pravdou to, že armáda EÚ je už polo-realitou.

Ako sa uvádza v tomto článku v Defense Post, „rámec jednotnej európskej armády je už zavedený“.

EuroCorps existuje od roku 1992 a je opísaný ako „sila pre EÚ a NATO“. V podstate je to spojenie medzi štruktúrou velenia NATO a EÚ. Je to symbolická sila a sotva sa používa, ale sedí tam a čaká na prispôsobenie a rozšírenie.

Dohoda Berlin Plus, podpísaná medzi NATO a EÚ v roku 2002, umožňuje EÚ čerpať zdroje NATO (vozidlá, zbrane atď.) na účasť v konfliktoch, na ktorých sa NATO rozhodlo nezúčastniť sa.

V roku 2018 EÚ spustila európsku intervenčnú iniciatívu,

Len v marci minulého roka EÚ spustila svoju novú iniciatívu „Strategický kompas“ spolu s vytvorením „Európskeho mierového nástroja“, projektu „mimo rozpočtu“ vo výške 5 miliárd EUR, ktorého cieľom je „zvýšiť schopnosť EÚ konať ako globálny poskytovateľ bezpečnosti“.

Môžete vidieť, ako tieto dokumenty umožňujú hladký segue od „amerického imperializmu podporovaného NATO“ až po „udržiavanie mieru EÚ“ v geopolitickom príbehu.

Armáda EÚ sa bude predávať SPOJENÝM štátom ako „európski partneri, ktorí vystúpia na tanier“ a prevezmú časť bremena „kontroly sveta“, zatiaľ čo v EÚ / Spojenom kráľovstve bude účtovaná ako EÚ, ktorá „presadzuje svoju nezávislosť od zahraničnej politiky USA“. Ani to nebude pravda.

Mohlo by to signalizovať skutočnú zmenu paradigmy, premiestnenie sídla moci ďalej na východ, keď sa rozpadávajúce sa USA opúšťajú a srdce globálnej hegemónie sa presúva smerom k EÚ. Možno.

Či tak alebo onak, konečným výsledkom budú tí istí ľudia, ktorí utrácajú naše peniaze na rovnaké zbrane, sledujú rovnakú politiku a hovoria rovnaké lži… Len s novým menom nad dverami.

To bol vždy plán. Píše portál Zerohedge

 

0Shares
Správy Svet