Maďarský plot pomáha zastaviť nelegálne prisťahovalectvo do Európy. Chýstá sa to EÚ zaplatiť? Pýta sa Orbán

Maďarský plot pomáha zastaviť nelegálne prisťahovalectvo do Európy. Chýstá sa to EÚ zaplatiť? Pýta sa Orbán

Európska únia by mala preplatiť časť dodatočných nákladov na obranu maďarských hraníc od vypuknutia migračnej krízy, napísal premiér Viktor Orbán v liste predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

„Za krehkú stabilitu Európy vďačí Maďarsku a spolu s ním aj členským štátom, ktoré úspešne chránili vonkajšie hranice EÚ,“ napísal Orbán.

Ako Orbán vysvetľuje v dvojstranovom liste, len Maďarsko doteraz vynaložilo na ochranu hraníc zo štátneho rozpočtu 590 miliárd forintov (1,64 miliardy eur).

„Maďarské opatrenia na ochranu hraníc sa v poslednom čase stali vzorom. Je vidieť, že v roku 2021 postavili alebo budujú ochranné bariéry hraníc okrem Maďarska aj Grécko, Španielsko, Bulharsko, Slovinsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko a Poľsko,“ napísal Orbán.

Premiér zároveň pripomenul, že 7. októbra celkovo 12 členských krajín v spoločnom liste žiadalo, aby z rozpočtu EÚ bolo podporované aj oplotenie, keďže išlo o osvedčené účinné opatrenie na ochranu hraníc.

„Sám som zaujal túto pozíciu vo svojom prejave na poslednom zasadnutí Európskej rady,“ povedal.

Podľa Orbána je načase, aby Európska komisia urobila to, čo mala urobiť už pred rokmi: uznala, že ochrana vonkajších hraníc je nespochybniteľnou formou európskej solidarity, a tak podporila a uznala tieto snahy členských štátov.

„Nie je možné zatvárať oči pred skutočnosťou, že Maďarsko za posledných šesť rokov vynaložilo značné zdroje, peniaze a ľudské zdroje na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. Preto ešte raz vyzývam Európsku komisiu, aby preplatila náklady na opatrenia na ochranu maďarských hraníc,“ napísal s tým, že predchádzajúce odmietnutie EÚ je výsledkom nesprávneho výkladu pravidiel zo strany Európskej komisie.

0Shares
Správy Svet