Prezidentka Čaputová ostro odsúdila agresiu Ruska. Hovorí o útoku na slabšieho, ktorý sa snažil žiť v mieri (video)

Prezidentka Čaputová ostro odsúdila agresiu Ruska. Hovorí o útoku na slabšieho, ktorý sa snažil žiť v mieri (video)

24.2.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 24. februára 11:38

Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Po rokovaní mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR skonštatovala, že ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol presadiť svoje neprijateľné teritoriálne a politické ambície cestou priamej vojenskej agresie.

Obete prezidenta Putina

„Zaútočil na slabšieho, ktorého jediným previnením je to, že chcel žiť mierumilovne podľa svojich predstáv ako ostatné zvrchované národy,“ povedala hlava štátu s tým, že toto konanie sa nedá ospravedlniť.

Prezidentka skonštatovala, že všetky obete, ktoré vojna na Ukrajine prinesie, budú obeťami prezidenta Putina a bude niesť plnú zodpovednosť pred tvárou svetovej verejnosti.

„Veriť tomu, že k vojenskému útoku Rusko vyprovokovala ukrajinská armáda, nemôžu ani samotní šíritelia týchto dezinformácií,“ doplnila.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nastolenie mieru je prioritou

Podľa Čaputovej má dnes Ukrajina plné právo sa brániť. „Brániť svoje právo existovať ako štát a slobodne rozhodovať o svojom osude. My sami by sme v takejto situácii nekonali inak. Slovenská republika ostro odsudzuje ruskú agresiu a stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude,“ vyhlásila.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Aktuálna situácia na Ukrajine (fotografie)

Dodala, že spolu so spojencami v NATO a Európskej únii je ochotná Ukrajine poskytnúť pomoc pri ukončení konfliktu a na ochranu ľudských životov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Nastolenie mieru je absolútnou prioritou. Situácia, ktorú dnes zažívame, je dôvodom na ostražitosť, pretože bezpečnostná situácia v Európe sa po dnešnej noci dramaticky zmenila,“ vyhlásila prezidentka.

Vyzvala ale aj na zachovanie pokoja. Slovenská bezpečnosť a územná celistvosť nie je podľa nej v priamom ohrození. „Naša sloboda a zvrchovanosť je chránená našimi spojencami,“ uzavrela.

Vojenská okupácia

V rannom príspevku na sociálnej sieti prezidentka informovala, že ruské ozbrojené sily zasiahli aj zvyšok východnej Ukrajiny. Podľa nej sa nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti sa ukázala byť ilúziou.

„Ostro odsudzujem protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Zelenskému vyjadrujem plnú podporu a solidaritu,“ napísala Čaputová.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová ostro odsúdila agresiu Ruska. Hovorí o útoku na slabšieho, ktorý sa snažil žiť v mieri (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko