Sýrski utečenci nachádzajú v Nemecku bezpečné útočisko. „Je to ako v nebi,“ hovoria

Sýrski utečenci nachádzajú v Nemecku bezpečné útočisko. „Je to ako v nebi,“ hovoria

Žiadna iná krajina neprijala toľko sýrskych utečencov ako Nemecko. Táto otázka však naďalej rozdeľuje spoločnosť.

Bolo to jedno z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré musela kancelárka Angela Merkelová počas svojho dlhého pôsobenia vo funkcii nemeckej vodkyne urobiť: V lete 2015 sa rozhodla prijať do krajiny státisíce sýrskych utečencov. Utekali pred hrôzou občianskej vojny, ktorá sa začala 15. marca 2011.

Počas prvých rokov sa do Nemecka dostalo iba niekoľko utečencov, ale v priebehu roku 2015 ich počet začal rásť – mnohí z nich smerovali na sever cez balkánsku cestu. A keď došlo na okamih pravdy: nemecké hranice zostali otvorené, čo sa všeobecne považovalo za pozoruhodné gesto solidarity.

Časopis Time označil Angelu Merkelovú za Osobnosť roka 2015. Donald Trump označil politiku otvorených dverí za „katastrofickú chybu“.

Nakoniec len v Nemecku malo v roku 2015 požiadať o azyl takmer milión ľudí. V tom čase bol ministrom vnútra Thomas de Maizière: Neskôr pripustil, že boli „chvíle, keď sa veci dostali pod kontrolu“. Jeho nástupca Horst Seehofer zašiel ešte ďalej. Pre neho došlo k porušeniu zákona a poriadku, ktoré označil za „pravidlo nespravodlivosti“.

Ak sa pozrieme späť, spektrum politických reakcií na udalosti roku 2015 je a bolo veľmi široké. V auguste minulého roku, pri piatom výročí slávneho odvolania Angely Merkelovej – „Môžeme to urobiť!“ – politici uvažovali o význame týchto historických slov. Píše portál DW.

Irene Mihalic zo Strany zelených povedala: „V tom čase mala kancelárka pravdu, že nezatvára hranice. Alternatívou by bola perspektíva chaosu v srdci Európy s nevyčísliteľným potenciálom konfliktov.“ Lars Castellucci zo sociálnych demokratov bol opatrnejší. Podporil dramatický kurz, ktorý prijala kancelárka. Veril však, že to bola „chyba, že sme dostatočne neprijali našich európskych partnerov. Rozhodnutie, ktoré,“ dodal, „spôsobilo obrovské ťažkosti, ktoré dodnes rezonujú.“

0Shares
Svet