Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je osobnosťou roka 2022 podľa FT. Tento 44-ročný muž si vyslúžil miesto v histórii za svoj mimoriadny prejav vodcovstva a statočnosti. GRATULUJEME

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je osobnosťou roka 2022 podľa FT. Tento 44-ročný muž si vyslúžil miesto v histórii za svoj mimoriadny prejav vodcovstva a statočnosti. GRATULUJEME

Použite nástroje na zdieľanie, ktoré nájdete prostredníctvom tlačidla na zdieľanie v hornej alebo bočnej časti článkov. Kopírovanie článkov s cieľom zdieľať ich s ostatnými je porušením zmluvných podmienok FT.com a zásad ochrany autorských práv. Ak si chcete zakúpiť ďalšie práva, pošlite e-mail na adresu licensing@ft.com. Predplatitelia môžu zdieľať až 10 alebo 20 článkov mesačne pomocou služby darčekových článkov.

Po deviatich mesiacoch brutálneho boja o národné prežitie proti ruským okupantom vyzerá Volodymyr Zelenskyj unavene, s tmavými kruhmi pod očami. To, čo by najradšej robil namiesto konfrontácie s nemilosrdným útočníkom, je rybárčenie so synom. „Chcel by som len chytiť kapra v rieke Dnipro,“ hovorí.

Na ochutnávku normálneho života si nepravdepodobný prezident môže ešte dlho počkať, a to aj napriek prekvapujúcej sérii úspechov ukrajinských síl na bojisku. Ľudové posolstvo je však charakteristické pre vodcu, ktorý sa stále vykresľuje ako večný človek so skromným vkusom a hlbokým zmyslom pre ľudskosť, čo sú vlastnosti, ktoré mu vyniesli obdiv Ukrajincov a ich priaznivcov v zahraničí.

Je to zrkadlový obraz fiktívneho obyčajného chlapíka, ktorý sa stal prezidentom a ktorého hral v satirickom televíznom hite, ktorý ho vyniesol na výslnie. Je tiež protikladom ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrytého v Kremli, ktorého posadnutosť obnovou impéria stála desiatky, možno stovky tisíc životov.

Mnohí Ukrajinci pred februárovou inváziou odpisovali 44-ročného Zelenského ako žartovného amatéra, ktorý sa len ťažko vyrovnáva s výzvou vysokej funkcie, ale svojím mimoriadnym prejavom vodcovstva a statočnosti si vyslúžil miesto v histórii.

zdroj

0Shares
Správy Svet