Ylva Johanssonová: Podľa úradov Európa potrebuje bezpečnostnú „previerku“ afganských utečencov

Ylva Johanssonová: Podľa úradov Európa potrebuje bezpečnostnú „previerku“ afganských utečencov

Európa „musí zabezpečiť, aby sme neprijímali ľudí, ktorí by mohli predstavovať bezpečnostnú hrozbu pre Európsku úniu,“ uviedla Ylva Johansson, komisárka pre vnútorné záležitosti Európskej únie zodpovedná za otázky migrácie a bezpečnosti.

„Jedna osoba môže byť bezpečnostnou hrozbou,“ povedala.

Komisár hovoril s POLITICOM len niekoľko hodín predtým, ako výbuchy a výstrely mimo medzinárodného letiska Kábul Hamid Karzai zabili niekoľko amerických vojakov a desiatky Afgancov. Predstavitelia západnej bezpečnosti v uplynulých dňoch opakovane varovali pred hrozbou teroristických útokov v Kábule.

Johansson však neriešil domácu teroristickú hrozbu v Afganistane. Namiesto toho sa jej komentáre zamerali na to, ako by EÚ mala riadiť bezpečnosť na vlastných hraniciach, keď sa pripravuje na spracovanie zvýšeného počtu utečencov z Afganistanu.

Národný hraničný úrad, povedal komisár EÚ, by mal použiť „správny druh skenovania osôb z bezpečnostných dôvodov“. Píše portál Politico.

„Máme nástroje, ale musíme zaistiť, aby všetky členské štáty súhlasili s ich rovnakým používaním,“ povedala a zdôraznila, že EÚ by mala tiež zintenzívniť svoje humanitárne úsilie v Afganistane a podporu susedným krajinám s cieľom získať Afganci, ktorí žiadajú o azyl.

„Mali by sme sa vyhnúť tomu, aby sa ľudia objavili na našich [vonkajších] hraniciach. Je však dôležité, aby sme mali detekčnú kontrolu a bezpečnosť, aby sme boli na to pripravení,“ povedal Johansson.

0Shares
Správy Svet