Ktorá krajina je chudobnejšia, než si väčšina ľudí myslí?

Ktorá krajina je chudobnejšia, než si väčšina ľudí myslí?

V zahraničí panuje názor, že Južná Kórea je ako celok neuveriteľne bohatá, moderná a technologicky vyspelá krajina, často vďaka klamlivým kórejským médiám, ako je K-Pop a K-dráma (celý K-Industry). Aj keď toto vnímanie nie je ÚPLNE nepravdivé, bohatstvo a rozvoj v Južnej Kórei sú často veľmi zhustené a sústredené v niekoľkých bohatých oblastiach.

Akonáhle opustíte bohaté oblasti mesta, dostanete sa do veľmi príšerne zničených slumov s biednymi životnými podmienkami – nechápte ma zle, každá krajina má takéto oblasti (dokonca aj bohaté), ale na takej úrovni, akú zažíva Južná Kórea, ma takáto chudoba šokovala, najmä preto, že som niekedy predtým navštívil Japonsko, ktoré síce malo chudobu, ale vo všeobecnosti bolo oveľa bohatším a rozvinutejším bratrancom Kórey. V dôsledku medzinárodných médií som mal falošnú predstavu, že rozvinutosť a bohatstvo Kórey bude podobné alebo blízke úrovni Japonska (neočakával som, že sa to bude zhodovať, vždy som vedel, že Japonsko je bohatšie, myslel som si však, že to bude oveľa vyrovnanejšie). Okrem médií som si všimol, že Južná Kórea sa často tvári ako neuveriteľne bohatá a prosperujúca krajina v dôsledku extrémnej chudoby jej chudobnejšieho brata, Severnej Kórey.

Prvýkrát som sa o mestskej chudobe v Kórei presvedčil krátko po pristátí v krajine – vlastne hneď v prvý deň. Jednou z prvých atrakcií, ktoré som navštívil, bol Soulský múr, slávna atrakcia z čias dynastie Čoson. Keď som sa prechádzal po okolí, bol som úplne šokovaný chudobou, ktorú som videl; celá oblasť bola posiata schátranými domami v extrémne zlých podmienkach, čo som od krajiny „prvého sveta“, akou je Kórea, nikdy nečakal. A priamo Uprostred toho všetkého bol luxusný hotel (myslím, že to bol J.W. Marriott), ale presne si to nepamätám. Každopádne ten kontrast bol šokujúci; kto by chcel bývať v hoteli, veď to bola taká zanedbaná oblasť?

Takýchto príkladov je oveľa viac; ale celkovo je Kórea DEFINITÍVNE MNOHEM CHUDOBNEJŠIA, než by mnohí podľa mňa očakávali; najmä „Kórejčania“, ktorí ju vnímajú ako nejaký úžasný „raj“.

P.S. Nemám nič proti Južnej Kórei ako celku ani proti Kórejčanom, myslím si však, že je to problém, ktorý by sa mal osvetliť, a je to úprimný názor na základe mojich skúseností z cestovania po Kórei (som si istý, že mnohí budú mať iný názor).

EDIT: Veľa ľudí v komentároch spomínalo, že som z Vietnamu, ktorý je oveľa chudobnejší ako Kórea, a že musím mať komplex menejcennosti a závidieť Kórei. Nezabudnite však, že otázka znie „Ktorá krajina je chudobnejšia, ako si väčšina ľudí myslí?“, nie „Ktorá krajina je chudobná vo všeobecnosti?“. Všetci vedia, že Vietnam je chudobný, čo sa o Kórei až tak veľmi povedať nedá, najmä medzi Korejcami, ktorých je plný internet.

DRUHÝ EDIT: Nechcel som to robiť, ale vypol som komentáre k týmto príspevkom. Zdá sa, že mnohí ľudia v komentároch nechápu, na čo sa kladie otázka, alebo majú veľkú národnú hrdosť (čo je spravodlivé, ak ste Kórejčan). Prosím, pochopte, o čo mi ide, skôr než začnete vyslovovať domnienky.

Autor

0Shares
Blog