Kyjevské noviny: Rusi strieľajú do vlastných, keď utekajú z boja

Kyjevské noviny: Rusi strieľajú do vlastných, keď utekajú z boja

478 dní. Tak dlho trvá ruský vpád na Ukrajinu. A Ukrajinci začínajú druhú protiofenzívu. Dokonca aj ruské zdroje tvrdia, že Ukrajinci dosahujú taktické úspechy, zatiaľ čo ruský minister obrany Sergej Šojgu chce zničiť wagnerovcov. Kyiv Post medzitým zverejnil video, na ktorom Rusi údajne strieľajú do chrbta vlastných ruských kamarátov utekajúcich pred bojmi. A na ukrajinské mestá opäť padali ruské rakety a drony.

Vojna na Ukrajine pokračuje a námestníčka ukrajinského ministra obrany Hana Maljarová oznámila, že Ukrajinci oslobodili ďalších 90 štvorcových kilometrov svojej vlasti. Bojuje sa pri Bachmute, kde Ukrajinci tiež postupujú, v Záporožskej oblasti a v Doneckej oblasti.

„Ruské zdroje tvrdia, že ukrajinským silám sa 11. júna podarilo dosiahnuť taktické úspechy vďaka silnému dažďu a hmle, ktoré zabránili ruským vzdušným a kozmickým silám (VKS) a armádnemu letectvu (lietadlá s rotačným krídlom) zasiahnuť koncentráciu ukrajinských síl. Dňa 12. júna po ustúpení dažďa ruské zdroje informovali, že ruské VKS a armádne letectvo obnovili intenzívne nálety na ukrajinské sily,“ napísal Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone.

Ruské ministerstvo obrany sa naďalej snaží dostať pod svoju kontrolu súkromné vojenské skupiny, medzi ktoré údajne patrí aj skupina Wagnerites Jevgenija Prigožina. Jeden provojnový ruský bloger uviedol, že ruské ministerstvo obrany sa snaží Wagnerovcov postupne zničiť a vytvoriť si tak zámienku, aby v budúcnosti nepodporovalo Wagnerovcov dodávkami munície a iného vybavenia.

„Jeden z prominentných provojnových blogerov tvrdil, že načasovanie Šojguovho oznámenia bolo zvláštne vzhľadom na to, že ukrajinské sily práve začali protiofenzívu, a ďalší poznamenal, že ruské MO radšej byrokraticky odstránilo Vagnerovcov, namiesto toho, aby sa sústredilo na protiofenzívu,“ pokračoval inštitút

Na ruskej domácej scéne sa tiež zdá, že čečenský vládca Ramzan Kadyrov sa čoraz viac snaží dištancovať od Prigožina a ukázať, že je skutočne lojálny ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a že spolupracuje s ruským ministerstvom obrany.

Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti poznamenala, že sedem ďalších ruských súkromných vojenských skupín podpísalo zmluvy s ruským ministerstvom obrany.

Ukrajinský denník Kyiv Post zverejnil videozáznam situácie, na ktorom je údajne vidieť, ako Rusi strieľajú do svojich spolubojovníkov, ktorí sa rozhodli utiecť z bojov.

„Ukrajinská vojenská informačná webová stránka zverejnila video, ktoré zrejme ukazuje ruských vojakov utekajúcich z boja a zastrelených vlastnou stranou. Ďalšie správy o tom, že armáda Kremľa nasadila vojakov s úlohou strieľať na ustupujúcich vojakov, môžu potvrdzovať videozáznamy z bojiska, na ktorých traja ozbrojení ruskí vojaci zastrelili najmenej sedem svojich kolegov, ktorí utekali preč. Na 14-sekundovom videozázname z dronu je zjavne vidieť, ako sa traja ozbrojení ruskí vojaci stretávajú so siedmimi ustupujúcimi ruskými vojakmi, z ktorých šiesti odhodili zbrane a väčšina z nich zhodila prilby. Je vidieť, ako traja ozbrojení muži strieľajú do vzduchu a pravdepodobne priamo na dvoch ustupujúcich vojakov. Všetci neozbrojení vojaci padli na zem, ale nie je jasné, či bol niekto z nich streľbou zranený,“ napísal server.

zdroj

0Shares
Správy Svet