Severná Kórea varuje Bidena pred „provokáciami“, ak chce „dobrý spánok na ďalšie štyri roky“

Severná Kórea varuje Bidena pred „provokáciami“, ak chce „dobrý spánok na ďalšie štyri roky“

V utorok bolo vydané vyhlásenie Kim Yo Jonga, keď americký minister zahraničia Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin pricestovali do Ázie, aby hovorili s americkými spojencami Japonskom a Južnou Kóreou o Severnej Kórei a ďalších regionálnych otázkach. Zajtra majú schôdzky v Tokiu, na ďalší deň sa budú rozprávať s úradníkmi v Soule.

Severná Kórea by zvážila odstúpenie od bilaterálnej dohody z roku 2018 o znížení vojenského napätia a zrušenie desaťročia starej jednotky vládnej strany, ktorá by mala za úlohu zvládať medzikórejské vzťahy, ak by už nemusela spolupracovať s Juhom, uviedol vysoký úradník Kim Yo Jong medzikórejské záležitosti pre sever.

„Budeme dohliadať na (juhokórejský) prístup a správanie, a ak budú provokatívnejšie, mohli by sme prijať výnimočné opatrenia,“ uviedla vo svojom vyhlásení zverejnenom v oficiálnych novinách Pchjongjangu Rodong Sinmun.

„Chcela by som tiež využiť túto príležitosť a zaslať radu novej americkej administratíve, ktorá je taká dychtivá vydávať pušný prach v našej krajine spoza oceánu,“ uviedla.

„Ak sa chcú dobre vyspať ďalšie štyri roky, bolo by dobré, keby nerobili veci, ktoré by im bránili v správnom spánku od samého začiatku.“

Juhokórejské a americké armády začali minulý týždeň každoročné vojenské cvičenia, ktoré pokračujú až do piatku. Cvičenia sú cvičením na veliteľskom stanovišti a počítačovou simuláciou a nezahŕňajú výcvik v teréne.

0Shares
Svet