Zelenského odkaz Putinovi: Putinovi nezostáva veľa času

Zelenského odkaz Putinovi: Putinovi nezostáva veľa času

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal do Kremľa odkaz Vladimirovi Putinovi. Okrem iného mu povedal, že Rusom už nezostáva veľa času. Serhij Kuzan, spoluzakladateľ a predseda Ukrajinského centra pre bezpečnosť a spoluprácu, pre BBC potvrdil, že boj pokračuje, front sa presúva, povedal. Na niektorých miestach rýchlejšie, na iných pomalšie kvôli húževnatému ruskému odporu. O ukrajinskej protiofenzíve informuje aj ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Washingtonská ISW píše o tom, kde majú Ukrajinci v ofenzíve výhodu a kde naopak Rusi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po prvýkrát otvorene naznačil, že ukrajinská protiofenzíva sa rozbieha. Urobil tak v reakcii na slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý verejne vyhlásil, že ukrajinská ofenzíva sa už začala a že hneď od začiatku Ukrajinci nesplnili svoje ciele.

„Je zaujímavé, čo Putin povedal o našej protiofenzíve. Podľa mňa je dôležité, aby Rusko vždy cítilo toto: že im nezostáva veľa času,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že je v každodennom kontakte s vojenskými veliteľmi vrátane šéfa ozbrojených síl Valerija Zálužného a „všetci sú teraz pozitívne naladení. Povedzte to Putinovi!“ poslal správu do Kremľa prostredníctvom Kyiv Post.

To, že ukrajinská protiofenzíva naberá na obrátkach, potvrdil pre britskú BBC Serhij Kuzan, spoluzakladateľ a predseda Ukrajinského centra pre bezpečnosť a spoluprácu. „Takzvaná ‚fáza bojového prieskumu‘ teraz prebieha po celej dĺžke frontu. To znamená, že prebieha sondáž ruskej obrany,“ povedal Kuzan. „Na niektorých miestach prebieha úspešnejšie s malými stratami. A niekde menej úspešne, kde sa Rusi bránia,“ dodal. Odmietol uviesť konkrétne mestá, povedal len, že všetky sa nachádzajú v oblasti južne od Záporožia. „Ide o to, že front sa konečne pohol,“ povedal Kuzan.

Vladimir Rogov, šéf záporožského verejného hnutia „Sme s Ruskom“, pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti povedal, že Ukrajinci sa pripravujú na ďalší útok v Záporožskej oblasti. „Ukrajinskí ozbrojenci sa pripravujú na nové útoky v záporožskom smere. Ich pokusy sú na vzostupe. Večer uskutočnili masívnu delostreleckú prípravu na naše pozície s použitím dymovej clony v oblasti Orechova, pravdepodobne na zakrytie pohybu obrnenej techniky,“ uviedol.

Situácia na pozíciách a pozdĺž frontovej línie zatiaľ zostáva podľa Rogova pod kontrolou. Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily stratili štyri Leopardy a päť Bradleyov pri pokusoch o útok v smere na Južnodoneck a Záporožie. Ruské stíhačky útoky nepriateľa odrazili.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone napísal, že ukrajinské útoky prebiehajú vo viacerých oblastiach. Pri Bachmute, v Záporoží a v Luhanskej oblasti.

„Jeden provojnový ruský bloger tvrdil, že ruské obranné operácie na južnej Ukrajine sa opierajú o tri hlavné zložky: včasné odhalenie a zničenie ukrajinských útočných formácií, masívne používanie protitankových zbraní a zamínovanie územia v blízkosti ruských obranných pozícií. Bloger tvrdil, že mínové polia majú dvojaký účinok, najprv poškodzujú ukrajinské obrnené vozidlá, keď sa pokúšajú preraziť mínové pole, a potom opäť, keď sa z oblasti stiahnu. Ruské správy o ukrajinských útokoch na juhu Ukrajiny v posledných dňoch naznačujú vzorec, podľa ktorého ukrajinské sily uskutočňujú obmedzené prielomy a dočasne obsadzujú nové pozície, kým ich ruské sily neskôr znovu obsadia alebo vytlačia z týchto pozícií. Tento taktický vzorec naznačuje, že ruské sily pravdepodobne udržiavajú doktrinálne správne obranné operácie na južnej Ukrajine,“ napísala ISW.

zdroj

0Shares
Správy Svet