Americký právnik expert: Rusku hrozí bankrot

Americký právnik expert: Rusku hrozí bankrot

Rusko je na pokraji ekonomickej katastrofy, keďže čelí prvému zlyhaniu dlhu od roku 1998, keďže dnešný termín na zaplatenie úrokov vo výške 100 miliónov dolárov sa zdá byť zmeškaný.

Bojujúca krajina, ktorá napadla Ukrajinu 24. februára, trvá na tom, že má dostatok peňazí a chce zaplatiť platbu, pretože sa zúfalo snaží vyhnúť prvému bankrotu za 26 rokov. Rusko však zistilo, že nie je možné získať platby medzinárodným veriteľom kvôli ochromujúcim sankciám, ktoré bolo zasiahnuté, čo spôsobilo, že bankrot dlhu je takmer bezprostredný. Škodlivé tresty uložené Západom zablokovali prístup Ruska k medzinárodným bankovým sieťam, ktoré by spracovávali platby z krajiny globálnym investorom.

Ale obrovských 40 miliárd dolárov ruských dlhov je denominovaných v dolároch alebo eurách a ešte škodlivejšie je, že približne polovica je stále držaná mimo krajiny.

Posledná splátka úrokov vo výške 95 miliónov € mala byť zaplatená do 27. mája a Rusko trvá na tom, že platba bola zaslaná banke Euroclear, ktorá by potom rozdelila platbu investorom.

Jay Auslander, americký právnik, ktorý pracoval na mnohých prípadoch vládneho dlhu, varoval: „Nedostali to a drvivá pravdepodobnosť je, že to nedostanú.

„Ak tieto peniaze neprišli do 30 dní od dátumu splatnosti, to znamená v nedeľu večer, bude to všeobecne považované za zlyhanie.“

Euroclear bol pevne obmedzený na to, či bola platba zablokovaná, ale uviedol, že dodržiava všetky sankcie.

Americké ministerstvo financií sa rozhodlo neobnoviť osobitnú výnimku v pravidlách sankcií, ktorá by investorom umožnila prijímať úrokové platby z Ruska, ktorých platnosť vypršala 25. mája.

 

Minulý štvrtok sa zdalo, že Kremeľ akceptuje nevyhnutnosť nesplácania a povedal, že všetky budúce splátky dlhu sa uskutočnia v rubľoch prostredníctvom ruskej banky National Settlements Depository.

A to aj napriek zmluvám, v ktorých sa uvádza, že platby by sa mali uskutočňovať v amerických dolároch alebo iných svetových menách.

Ruský minister financií Anton Siluanov varoval, že zahraniční investori „nebudú môcť dostať“ platby z dvoch hlavných dôvodov, uviedla tlačová agentúra RIA Novosti. Píše portál Express.co.uk

„Prvou je, že zahraničná infraštruktúra – korešpondenčné banky, zúčtovacie a zúčtovacie systémy, depozitári – majú zakázané vykonávať akékoľvek operácie súvisiace s Ruskom.

 

„Druhou je, že zahraniční investori majú výslovne zakázané prijímať platby od nás.“

Siluanov tvrdil, že to nepredstavuje skutočný bankrot, pretože Rusko chce platiť a má peniaze na to, aby to úspešne urobilo.

Spustil ostrý výbuch a povedal: „Každý, kto vie, chápe, že to vôbec nie je default. Celá táto situácia vyzerá ako fraška.“

 

0Shares
Ekonomika