Rómski utečenci odmietajú českú ponuku ubytovania, zriadili tábor pri brnianskej železničnej stanici

Rómski utečenci odmietajú českú ponuku ubytovania, zriadili tábor pri brnianskej železničnej stanici

„Je to skupina ľudí, ktorí majú úplnú dočasnú ochranu. Ponúknuté ubytovanie však odmietli,“ uviedol policajný hovorca.

Na videozázname, ktorý zverejnila iDNES.cz, je vidieť skupinu približne 30 ukrajinských Rómov, ktorí sa usadili na trávnatom priestranstve v podchode neďaleko železničnej stanice v druhom najväčšom českom meste Brno po tom, ako údajne odmietli ubytovanie ponúkané českými úradmi.

Zábery ukazujú, ako rómski utečenci šíria prikrývky na trávu, zatiaľ čo malé deti v neumytom oblečení bežia okolo dospelých a iné deti sú v detských kočíkoch.

„Usadili sme sa tu, pretože asistenčné centrum nám povedalo, že pre nás nemajú miesto,“ povedala jedna zo žien redaktorovi novín a okamžite sa novinárky spýtala, či má nejaké detské oblečenie.

Tvrdenie utečencov, že pre nich údajne nebolo miesto, však úrady regiónu a policajti, ktorí zasahovali na mieste, rýchlo zamietli.

„Je to skupina ľudí, ktorí majú úplnú dočasnú ochranu. Ponúknuté ubytovanie však odmietli,“ uviedol policajný hovorca Pavel Šváb s tým, že policajti situáciu monitorujú, aby zabránili nezákonným aktivitám. „Situáciu riešime s neziskovými organizáciami. Kontaktovali sme aj oddelenie sociálnej a právnej ochrany detí, aby sme skontrolovali, či ich deti trpia,“ dodal.

Podľa krajskej hovorkyne Aleny Uzlíkovej je kapacita krajského asistenčného centra obmedzená a v asistenčnom centre nemusí byť kapacita takejto veľkej skupiny, zdôraznila však, že ponúkané ubytovanie skupina skutočne odmietla.

0Shares
Správy Svet